岭南盆景网

QQ登录

只需一步,快速开始

扦插海岛黄杨之自由发挥

呢棵喺前年整批扦插海岛黄杨中最大嘅,不过就有极少几条毛根仔(估计都有3cm长),喺一棵大型林度拆落嚟嘅,之前有睇过前年发嘅贴都有影过。扦插半年之后就直接上盆,在树底半阴,等开出第二度芽转老之后,就置于空旷位置,直接暴晒,任其自由生长。由于本人非常怕麻烦,所以将强叔教导嘅摘花统统省略不做,任由呢棵黄杨自由开花结果,图片所见之果实喺旧年嘅,今年嘅花已经开始准备开咯。懒人自然会有好办法,配土:山边风化土30%+煤灰70%(风化土最大作用我觉得喺用嚟固定棵树 )。就喺准备第三次芽之前,开始70%盆面直接铺上晒干鸡屎。每两周淋一次人尿+鸡屎+死鸡沤积而成嘅超级臭水 ,水管理,视天气而定,三伏最热嘅几日,两日淋一次,其余都喺三-四日先淋水。效果如何?自己睇图片咯

调整大小 20130624_125214.jpg 调整大小 20130624_125134.jpg 调整大小 20130624_125142.jpg 调整大小 20130624_125154.jpg 调整大小 20130624_125203.jpg
呢篇以为发唔出添,麻烦删除

好主意

楼主围土的材料跟我的一样,都是用家私厂废弃的砂纸

好用,抵用,方便,总之一切尽在不言中,哈哈  发表于 2013-6-25 14:57

谢谢分享。

吸收经验